Corona certificaat

Vanaf 16/06/2021 is het coronacertificaat (i.e. bewijs van volledige vaccinatie, negatieve test of herstel  van Covid) opvraagbaar via de gratis CovidSafeBe-app (beschikbaar voor iOS en Android) en op www.Covidsafe.be.

Om het certificaat digitaal op te vragen heb je ofwel je identiteitskaart, pincode en kaartlezer nodig ofwel een andere geactiveerde digitale sleutel (bv. itsme).

 

Via de post:

Het is ook mogelijk om het certificaat gratis op te vragen door te bellen (24/7) naar 078/78.78.50 (voor Vlaanderen). Hou hierbij wel rekening met een wachttijd tussen het opvragen en het leveren van het certificaat.

 

Geldigheid:

Vanaf 1 juli zullen alle lidstaten van de Europese Unie het coronacertificaat gebruiken (certificaat is nu al geldig in Spanje en Kroatië). In België is het certificaat vanaf 16/06/2021 beschikbaar, maar dit wil niet zeggen dat alle landen het nu al kunnen lezen of zullen aanvaarden.

Op de website van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken of op de website reopen.europa.eu  kan je nakijken welke regels er gelden voor je reisbestemming.

PCR testen voor reizen

We krijgen momenteel veel vragen over de buitenlandse reizen.

De terugbetaling voor reizigers  is voorzien vanaf 1/7/2021 tot 30/9/2021. Maximum 2 PCR testen zullen terugbetaald worden.

 

U vertrekt naar het buitenland of neemt deel aan een groot cultureel evenement?

U bent volledig gevaccineerd?

U zal een Europees digitale coronacertificaat kunnen bekomen waarmee vrij reizen tussen de EU-lidstaten makkelijker wordt. Ook voor de deelname aan grote culturele evenementen kan dit certificaat vereist zijn. In dit geval, heeft u geen test nodig.

 

U bent nog niet (voldoende) gevaccineerd

Via een recente negatieve PCR-test kan u ook het Europees digitale coronacertificaat bekomen. Kinderen van 6 tot 17 jaar en personen die nog niet de kans hebben gekregen om zich volledig te laten vaccineren hebben recht op een tegemoetkoming voor 2 PCR-testen uitgevoerd van 1 juli tot 30 september 2021.

 

Hoe krijgt u uw test terugbetaald?

Via de website mijngezondheid.be kan u de testcodes krijgen waarmee de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging de test vergoedt. De testcode is 10 dagen geldig. Meer informatie over het verkrijgen van deze testcodes kan u terugvinden via de website info-coronavirus.be

Uitnodiging voor coronavaccinatie

Alle informatie over uw uitnodiging voor de vaccinatie of het activeren van de e-box vindt u op: 

https://www.laatjevaccineren.be/je-uitnodiging-voor-coronavaccinatie

Praktijk te Sint-Eloois-Winkel

Onze praktijk is ontstaan als satellietpraktijk in het geheel van de artsenpraktijk De Vierschaar. Aangezien de beide praktijken steeds drukker worden, hebben we samen gekozen om de 2 praktijken onafhankelijk van elkaar verder te zetten. Dr De Wilde Maryse, Dr De Bel Ann, Dr Else Spillebeen werken verder te Lendelede (www.artsenpraktijkvierschaar.be). 

Dr Vandoorne Jolien en Dr Goderis Liesbeth werken verder in de praktijk in Sint-Eloois-Winkel: De huisartsenpraktijk Sint-Elooi. 

covid virus

Een mogelijk geval van COVID-19

  • minstens één van volgende hoofdsymptomen: hoest, kortademigheid, geur- of smaakverlies.

         OF

  • minstens twee van volgende symptomen: koorts, spierpijn, vermoeidheid, rhinitis, keelpijn, hoofdpijn, anorexie, waterige diarree, acute verwardheid, plotse val.

         OF

  • verergering van chronische respiratoire symptomen zonder andere duidelijke oorzaak.

 

Wie moet getest worden?

  • Ieder persoon die voldoet aan de definitie van een mogelijk geval.
  • Hoog risico-contacten van een geval van COVID-19.
    • Contact met een besmet persoon 2 dagen voor tot 7 dagen na de afname van de test.
    • Contact van minstens 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand waarbij geen masker werd gedragen.
  • Reizigers die terugkeren uit een rode of oranje zone.